10 gemakkelijke tips voor jouw haarverzorging

Oke, deze blogpost is voor alle meiden die wel hun haar willen verzorgen en onderhouden, maar die hier niet heel veel tijd en moeite in willen steken. Ik weet ondertussen precies wat je moet doen, want: ik ben één van die meiden.

Ik weet van mezelf dat ik mooi haar heb. Het is lang, het is enigszins dik, het heeft slag… maar ik heb geen zin om er veel mee bezig te zijn. Het liefste doe ik zo min mogelijk met mijn haar. Dure producten, langdurende routines, maandelijkse of zelfs wekelijkse kappersbezoeken: het is niet voor mij weggelegd.

Wel wil ik dat mijn haar er goed uitziet. Ik wil dat het gezond is, en dat het verzorgd oogt. Geen slappe sprieten, vettige kruinen of gespleten haarpunten voor mij. Maar hoe doe je dat zonder al die moeite?

In de loop van de jaren heb ik een routine ontwikkeld waardoor mijn haar er altijd prima uitziet, zonder dat het me veel tijd, geld of moeite kost. Ben je benieuwd geworden? In deze blogpost deel ik mijn tips over haarverzorging.

1. Gebruik shampoo en conditioner

We beginnen met de basis, en dat wil zeggen: gebruik shampoo en conditioner. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar niet iedereen doet dit. Er zijn mensen die alleen shampoo gebruiken, of erger: een twee-in-één combinatie.

Een shampoo is bedoeld om je haar schoon te maken. Het haalt resten stof en viezigheid weg van je haarwortels. Conditioner reinigt niet zo zeer je haar, maar verzorgt het. Daarom krijgt je haar een glans als je conditioner hebt gebruikt, en voelt het zacht aan.

Haal een shampoo en een conditioner in huis, het liefst ook nog van hetzelfde merk. Dit hoeft echt niet duur te zijn. Je mag gerust de aanbiedingen van het Kruidvat en de supermarkt aflopen. Door gebruik merk je vanzelf welke merken voor jouw haar werken.

2. Gebruik weinig shampoo

Vroeger gebruikte ik altijd handenvol shampoo in één wasbeurt. Zo’n shampoofles was dan ook na drie, vier keer gebruiken op. Ik dacht altijd: hoe meer shampoo ik gebruik, hoe schoner mijn haar. Toch? Fout.

Je hebt echt niet veel shampoo nodig om je haar te reinigen. Een klein scheutje is genoeg, zolang je het maar goed over je hoofdhuid verdeeld. Ik doe nu veel langer met een shampoofles. Dat is ook nog eens goed voor de portemonnee!

Gebruik je veel shampoo, dan is de kans groot dat er ook shampooresten achterblijven in je haar. Dit zorgt er dan weer voor dat je haar snel vettig wordt nadat je het gewassen hebt. Merk jij dat je snel last hebt van vettig haar? Probeer dan eens om juist minder shampoo te gebruiken. Klinkt tegenstrijdig, maar het werkt echt.

3. Was je haar op de kop (ja, echt)

Dit klinkt misschien wel als de gekste tip die ik ooit gegeven heb in een blog, maar ik meen het echt. Het is niet overdreven als ik zeg dat het op de kop wassen van mijn haar mijn leven verbeterd heeft. Buig je hoofd naar beneden onder die kraan en begin maar met inmasseren. 

Hoe zit dat dan? Hier is mijn theorie. Door je haar met shampoo op de kop te wassen, kan het water met de shampoo – en met de viezigheden – beter wegspoelen. Er blijft dus minder shampoo achter op je hoofdhuid, waardoor je haar schoner is. 

Daarnaast werkt het ook goed voor de conditioner. Ik bracht dit altijd in de punten in, en deed daarna een knot in om de conditioner in te laten trekken. Zo kwam de conditioner echter wel bij mijn hoofdhuid terecht, wat weer zorgt voor resten conditioner na het wassen. 

Hier is hoe je het op de kop doet: je masseert de conditioner op de kop in, en je spoelt het na een paar minuten weer uit. Het komt zo niet in contact met de hoofdhuid, en het spoelt gemakkelijk uit je haar. 

4. Was je haar 1 à 2 keer per week

Als je me dit advies twee of drie jaar geleden had gegeven, dan had ik je vierkant uitgelachen. Twee keer in de week je haar wassen, of zelfs één keer? Onmogelijk. Mijn haar was één of twee dagen na het wassen alweer vettig.

Ik hield dit echter zelf in stand, door de vicieuze cirkel. Het vaker wassen van je haar maakt je haar namelijk vet. Bij het wassen was je namelijk ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid weg, die je hoofdhuid daarna weer aanmaakt. Hoe vaker je wast, hoe meer vetten je hoofdhuid gaat aanmaken. 

Een tijd geleden heb ik ervoor gekozen om mijn hoofdhuid te “trainen”. Door mijn haar minder vaak te wassen, ging mijn hoofdhuid steeds minder vetten aanmaken. Hierdoor kan ik nu langer mijn haar niet wassen, zonder dat mijn hoofdhuid en haren vettig worden. 

5. Droog je haar met een T-shirt

Weer zo’n gekke tip: droog je haar niet met een handdoek, maar met een T-shirt. Het is in ieder geval geen dure of ingewikkelde tip, dus je kan het net zo goed proberen. 

Waarom dit goed is voor je haar, weet ik niet meer precies. Ik geloof dat de stof van een handdoek te ruw is voor je haren, waardoor deze sneller breken of beschadigen. De stof van een T-shirt daarentegen is zachter en soepeler, waardoor je haar beter beschermd is. 

Ik ben dit toe gaan passen op mijn eigen haar, en vind het veel lekkerder zitten dan een handdoek op mijn hoofd. Ook merk ik dat mijn haar zachter en voller is geworden. Of dat nu echt door het T-shirt komt, weet ik natuurlijk niet zeker. Maar het is allicht het proberen waard.

6. Slaap niet met nat haar

Dit deed ik dus altijd. In de avond mijn haar wassen, inpakken in een handdoek (of later in een T-shirt), en dan lekker gaan slapen. Mijn haar doet er namelijk een eeuwigheid over om te drogen, maar op deze manier was het droog zodra ik wakker werd.

Slapen met nat haar is echter heel slecht voor je haar, dus doe het niet! Ik ben er nu ook mee gestopt, hoewel ik nog steeds de neiging heb. Het zit namelijk zo: je haar breekt gemakkelijker als het nat is, en al helemaal door de wrijving met je haar en de kussensloop! Laat het dus lekker aan de lucht opdrogen, maar niet tijdens het slapen. 

7. Ga eens per kwartaal naar de kapper

Persoonlijk heb ik nog wel wat moeite om me hieraan te houden. Het is niet dat ik naar de kapper gaan niet leuk vind – als ik er eenmaal ben, vind ik het heerlijk dat iemand zich over mijn haar ontfermt. Het is alleen dat ik het altijd uitstel om een afspraak te maken.

Toch raad ik jou (en mezelf) aan om eens per kwartaal naar de kapper te gaan. Even de gespleten en dode puntjes eraf, even weer een frisse look. Dit zorgt echt voor gezonder en mooier haar, terwijl het helemaal niet zo veel moeite kost.

8. Gebruik een ander merk shampoo en conditioner

Deze tip heb ik pas een tijdje geleden ontdekt, en ik vind het leuk dat ik deze nu kan delen. Ik weet niet precies of deze tip wetenschappelijk onderbouwd is, maar voor mijn haar werkt het wel. Wie weet ook voor jouw haar!

De tip is: wissel af en toe eens van het merk shampoo en conditioner dat je gebruikt. Dit betekent niet dat je meteen een duurder merkt moet kopen. Koop gewoon eens een ander merk. Je bent vast wel benieuwd hoe andere shampoos en conditioners ruiken en voelen aan je haar, ik in ieder geval wel.

De theorie hierachter is dat je haar gewend raakt aan je eigen merk shampoo en conditioner als je deze te vaak achter elkaar gebruikt. Daardoor behoudt het zijn effect niet meer. Natuurlijk word je haar wel schoon, maar die echte boost komt door nieuwe voedingsstoffen.

Zelf wissel ik nu dus af met wat ik gebruik. Voor mij werkt het zelfs om verschillende varianten binnen een merk af te wisselen. Misschien verbeeld ik het me, maar mijn haar voelt echt anders aan. Wellicht het proberen waard!

9. Bescherm je haar tegen hitte

Deze hoef ik misschien al lang niet meer te vertellen, maar ik ga het toch doen: bescherm je haar tegen hitte! Het is één van de meest genoemde tips over haarverzorging.

Hiermee bedoel ik echter niet alleen bescherming tegen een krultang of stijltang. Je weet vast wel dat het dan verstandig is om een product in je haar te doen die daartegen beschermd. Ik heb het hier ook over andere vormen van hitte.

Bescherm je haar bijvoorbeeld tegen de zon, want dit kan je haar ook uitdrogen. Is het zomer, of ga je op reis naar een zonnig land? Doe dan af en toe wat olie in je haar, om de uitdroging tegen te gaan. En ook belangrijk: douche niet te warm als je je haar wast. Ook warm water kan je haar beschadigen. 

10. Onderzoek wat werkt voor jouw haar

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste: ga op onderzoek uit, experimenteer, en ontdek wat het beste werkt voor jou haar. Ieders haar is verschillend, en dus werken voor iedereen andere dingen. 

Kan jij twee weken zonder te wassen? Doe het! Vind je het fijn om elke dag een beetje olie in je haar aan te brengen? Ga ervoor! Merk je dat een bepaald merk shampoo jouw haar laat stralen? Schaf die aan! 

Het gaat er ten slotte om dat jij je fijn voelt bij wat jij met je haar doet. Natuurlijk zijn er allerlei tips en adviezen die je kan opvolgen, zoals in dit blog genoemd staat, maar als het voor jou niets doet… Waarom zou je het dan toepassen?

Hopelijk heb ik met dit blog jou een beetje op weg kunnen helpen met je haarverzorging. Heb jij nog een goede tip? Laat vooral een berichtje achter! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *