Beste zonnebrandcrème: 6x beschermend en verzorgend

De zomer staat weer voor de deur, en dat betekent: mooi weer! Of je nu op vakantie gaat of lekker in Nederland blijft, grote kans dat je minstens één keer op het strand of in de zon gaat zitten. 

We weten natuurlijk allemaal wel dat het belangrijk is om je huid goed te beschermen tegen de zon. Maar hoe zit het nou precies? Waarom is het zo belangrijk, en wat doet zonnebrandcrème eigenlijk? En het allerbelangrijkste: hoe kies je de beste zonnebrandcrème voor jou?

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand bestaat in allerlei verschillende soorten. Er zijn crèmes, sprays en vloeibare middelen. Zonnebrand heeft vaak een witte kleur, maar soms ook een beetje blauw of juist doorzichtig. Het heeft vaak zo’n typische zonnebrandgeur, maar er zijn ook zonnebrandmerken met een lekker geurtje erin verwerkt.

Zonnebrand beschermt je huid tegen de stralen van de zon. Hoewel het heerlijk is om in de zon te liggen of een lekker terrasje op te zoeken zodra het weer mooi weer wordt, heeft de zon ook allerlei nadelige gevolgen voor je huid.

Maar let op: ook als de zon niet aan een stralenblauwe hemel staat, kan het schadelijk zijn. De zonnestralen komen ook door de wolken heen en kunnen ook dan je huid beschadigen. Daarnaast is je huid niet alleen beschadigd als je verbrandt: de zon is altijd in meer of mindere mate schadelijk voor je huid. Daarom is het altijd goed om je huid te beschermen.

Is zonnebrand echt zo noodzakelijk?

De stralen van de zon zijn dus schadelijk voor je huid. Allereerst merk je dat natuurlijk wanneer je verbrand bent door de zon. De UV-stralen van de zon zorgen ervoor dat de cellen in je huid worden gestimuleerd tot het aanmaken van melanine. De melanine zorgt voor pigment, en zorgt er dus voor dat je bruiner wordt. In wezen betekent dit dat je huid beter beschermd is tegen de zon.

Als de melanine niet meer in staat is om je huid te beschermen, dan verbrand je door de zon. Je voelt dit soms al meteen op het moment zelf, maar soms realiseer je je dit later pas. Je huid is dan erg rood en het kan ook een beetje pijn doen. Verder voelt de huid warm aan.

Verder zorgt de zon er ook voor dat je huid verouderd. Je krijgt dan sneller rimpels en je huid is minder veerkrachtig. Ook kan overmatige UV-straling ervoor zorgen dat de cellen in je huid zo beschadigd raken, dat je er ziek van kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld huidkanker ontwikkelen. Betekent dit dat je in paniek moet raken, of helemaal uit de zon moet blijven? Zeker niet. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van de schadelijke effecten van de zon, en om je huid hier goed voor te beschermen.

Overigens heeft de zon ook hele positieve effecten. Allereerst word je natuurlijk vrolijk van het mooie weer, en krijg je hier meer energie van. Daarnaast zorgen zonnestralen ervoor dat je meer vitamine D aanmaakt, supergezond! Ook kan de zon heel goed werken bij bepaalde huidaandoeningen.

Hoe werkt zonnebrand?

Zonnebrand kan je het beste een halfuur voor het zonnen insmeren. Dan heeft het de tijd om goed in je huid te trekken. De zonnebrand zorgt ervoor dat de eerdergenoemde UV-stralen worden omgezet in een onschadelijke variant.

Hierbij is de factor van een zonnebrand van belang. Welke factor jouw zonnebrand heeft, kan je zien aan het getal bij de SPF. De factor van een zonnebrandcrème geeft aan hoe lang je veilig in de zon kan liggen of zitten. 

Bij deze factor hoort een rekensom. Stel je voor: je bent niet ingesmeerd en je kan 10 minuten in de zon zitten voordat je verbrand. Gebruik je dan een zonnebrandcrème met factor 15, dan kan je 10 x 15 = 150 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Gebruik je een zonnebrand met factor 30, dan kan je 10 x 30 = 300 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. 

Met een factor 50 of hoger zou je dus in theorie heel lang in de zon kunnen zitten zonder te verbranden. Toch wordt het aangeraden – ook bij lagere factoren – om de zonnebrand om de twee uur opnieuw aan te brengen. De werking ervan wordt namelijk verminderd door dingen als water, zweet, zand en beweging.

Hoe kies je de beste zonnebrand?

Er zijn allerlei redenen om een bepaalde zonnebrand wel of juist niet te kiezen. Iets wat je zeker mee kan nemen in je overweging, is de factor van de zonnebrand. Over het algemeen geldt dat factor 15 prima is voor een gemiddelde Nederlandse dag. Is het zomer, en ga je naar het strand of een terras? Dan wordt minimaal factor 30 aanbevolen. 

Verder kan je ook een andere zonnebrand kiezen op basis van je huidtype. Verbrand je snel? Kies dan een hogere factor. Heb je een droge huid? Dan zijn er hydraterende crèmes om je huid ook op die manier te verzorgen. In dit blogartikel heb ik een aantal zonnebrandcrèmes op een rijtje gezet, zodat jij je keuze makkelijker kan maken.

De beste zonnebrandcrèmes in 2024

Beste zonnebrand voor het gezicht

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen zonnebrand voor het lichaam en zonnebrand voor het gezicht. De zonnebrand voor het gezicht is vaak wat meer verzorgend. De huid van je gezicht is gevoeliger dan de huid van de rest van je lichaam.

Deze zonnebrandcrème van Biodermal is uitermate geschikt voor het beschermen van je gezicht tegen de zonnestralen. Het heeft een factor van 50, en ook zit er vitamine E in de crème verwerkt. Verder is de zonnebrand parfumvrij en waterresistent. Ook hydrateert het je huid.

Beste zonnebrandcrème tegen uitdroging

Heb je een drogere huid? Of droogt je huid snel uit in de zon? Gebruik dan een zonnebrand die je huid ook hydrateert. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt en dat je allemaal droge plekjes op je huid ziet. 

Garnier heeft een zonnebrandcrème die er speciaal voor bedoeld is om je huid te hydrateren. Deze zonnebrandcrème heeft een factor van 30 en er zit Karité boter in. Verder is deze zonnebrandcrème waterresistent zodat je ook een duik in het zwembad kan nemen. Smeer je daarna wel opnieuw in, want water kan altijd de werking van de zonneband verminderen.

Beste zonnebrandcrème die puistjes voorkomt

Ondanks dat zonnebrand erg goed is voor de gezondheid van je huid op de lange termijn, is het op de korte termijn iets minder goed voor je. De crème gaat namelijk in je poriën zitten die hierdoor kunnen verstoppen. Je huid, vooral op je gezicht, krijgt daardoor sneller pukkeltjes.

Wil je een zonnebrand die zo goed mogelijk pukkeltjes op je gezicht voorkomt? Ga dan voor deze zonnebrand van Biodermal. Deze zonnebrand heeft factor 30, werkt hydraterend en is waterresistent. Verder zit er zinc PCA in, wat bijdraagt aan het voorkomen van puistjes.

Beste zonnebrandcrème met bronzer

Lig je graag in de zon om een bruin kleurtje te krijgen? Maar maak je je ook zorgen over de gezondheid van je huid als je het blootstelt aan al die zonnestralen? Gebruik dan deze zonnebrand van Australian Gold.

In deze zonnebrand zit ook een bronzer. Dit draagt eraan bij dat jouw huid sneller en dieper bruin wordt. De zonnebrand heeft een SPF van 30, maar hij is ook beschikbaar in SPF 15 en SPF 50. De crème is waterresistent, plakt niet, en heeft ook nog eens allerlei voordelige ingrediënten die je huid verzorgen.

Beste zonnebrandcrème zonder parfum en voor kinderen

Als je op zoek bent naar een zonnebrand zonder parfum, of een zonnebrand die geschikt is voor kinderen, dan moet je deze hebben. Naïf heeft speciaal hiervoor een zonnebrandcrème ontwikkeld.

De zonnebrand bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft geen toegevoegde parfum. De lotion is op waterbasis waardoor het gemakkelijk en snel in de huid trekt. Ook is de crème waterresistent en geschikt voor ieder huidtype. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze crème gebruiken.

Beste waterproof zonnebrandcrème

Lig je een dagje aan het strand of aan het zwembad, dan wil je natuurlijk een zonnebrandcrème hebben die tegen water bestand is. Gelukkig zijn de meeste zonnebrandcrèmes dit tegenwoordig. Toch is er één crème die hier bijzonder hoog op scoort. 

Deze zonnebrandcrème van Biodermal wordt geprezen voor zijn waterresistentie. Daarnaast zitten er hyaluronzuur en antioxidanten in de crème, waardoor je huid gehydrateerd en verzorgd wordt. De crème heeft een factor van 50. 

Ondanks dat deze zonnebrand waterresistent is, moet je je wel na het zwemmen nogmaals insmeren. Water kan namelijk alsnog de werking van de crème verminderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de wrijving van je badkleding, door het zand dat langs je huid schuurt, of door je huid tegen de zijkant van het zwembad. 

Heb jij al een zonnebrand op het oog voor deze zomer? Of heb je een persoonlijke favoriet die je met mij wil delen? Laat het mij dan weten in de reacties!

En vergeet vooral niet de belangrijke aftersun! Na een dagje strand of op het terras in de volle zon heeft je huid heel wat te verduren gehad. Gun je huid aan het einde van de dag daarom wat afkoeling door het in te smeren met aftersun. En een tip van mij: zet je aftersun in de zomer in de koelkast om nóg meer verkoeling te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *