Beste aftersun: 6x hydraterend en verkoelend

Je kent het wel: je hebt een dag heerlijk in de zon gelegen, maar ’s avonds voel je het effect. Je huid gloeit, voelt warm aan en is een beetje rood. Misschien is het zelfs wel verbrand. Dat kan natuurlijk gebeuren op de warme zomerdagen.

Voorkomen doe je met zonnebrandcrème. Hier schreef ik onlangs ook een blog over. Is het al te laat? Dan is het zaak om jouw huid alsnog goed te verzorgen. In dat geval gebruik je aftersun. Maar hoe werkt aftersun eigenlijk? Heeft het nog wel zin om aftersun op te smeren als je huid toch al verbrand is? En bovendien: hoe kies je de beste aftersun voor jou?

Wat is aftersun?

Net als zonnebrand heb je aftersun in allerlei soorten. Er zijn geld, sprays en lotions. Hoe een aftersun eruitziet, verschilt per middel. Soms is de vloeistof doorzichtig; andere keren heeft het een witte of groenige kleur.

Zonnebrand beschermt je huid tegen de zon, maar aftersun doet dat niet. Zoals de naam al suggereert: je gebruikt aftersun pas nadat je in de zon hebt gezeten. Dit is dus vaak aan het einde van de dag. Dan merk je vaak pas dat je huid in meer of mindere mate verbrand is.

Zonnestralen zijn schadelijk voor je huid. Ze beschadigen de cellen van je huid en dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld sneller rimpels krijgt. Aftersun zorgt ervoor dat je huid extra gehydrateerd wordt. Dit draagt bij aan het herstel van de beschadigde huidcellen.

Hoe werkt aftersun?

Aftersun zorgt ervoor dat je je huid hydrateert en verkoelt. Na een dag intensief zonnen is dit hard nodig. De zonnestralen drogen je huid vaak uit. Een verbrande huid heeft soms ook droge plekjes, en voelt trekkerig aan. Dit komt allemaal door een tekort aan vocht in je huid.

Vaak heeft een aftersun ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je huid vocht beter op gaat nemen. Zo komt het vochtgehalte weer op peil en kan je huid gaan herstellen.

Daarnaast heeft aftersun een verkoelende werking. Er zijn verschillende ingrediënten die hieraan bijdragen, maar één ervan is aloë vera. Je verbrande huid voelt vaak erg warm aan, en aftersun helpt om deze warmte af te laten nemen.

Waarom aftersun?

Het is natuurlijk het allerbelangrijkste om je goed in te smeren als je de zon in gaat. Dit beschermt je huid tegen de zonnestralen. Vooral de zonnebrand is dus belangrijk bij de bescherming.

Soms is het helaas al te laat, en ben je toch verbrand. Misschien heb je je niet (goed) ingesmeerd, of niet vaak genoeg. Misschien heb je te lang in de zon gezeten. Of misschien heb je gewoon pech gehad. In deze gevallen gebruik je aftersun.

Aftersun helpt dus om jouw huid te hydrateren en te verkoelen: precies dat wat nodig is om je huid zo snel mogelijk weer gezond te maken. Bovendien zorgt aftersun ervoor dat je jouw bruine kleurtje langer behoudt. Een extra reden dus om aftersun te gebruiken!

Let wel op: aftersun helpt om je huid weer beter te maken, maar het kan beschadigingen door de zon niet ongedaan maken. Het is dus altijd beter om verbranding te voorkomen en goed zonnebrand te smeren.

Hoe kies je de beste aftersun?

Over het algemeen hebben de meeste soorten aftersun een vergelijkende werking. Toch kan er wel verschil zitten tussen de ene en de andere aftersun. Zo hebben sommige aftersuns één of meerdere extra ingrediënten die bijdragen aan een gezondere huid.

Daarnaast kan de beste aftersun voor jou afhangen van je huidtype. Heb je een droge huid van jezelf? Dit kan erger worden door de uitdroging van de zon. Je wil in dat geval de nadruk leggen op hydratatie.

Er kunnen ook andere redenen zijn om wel of juist niet voor een aftersun te kiezen. Zo zijn er aftersuns die speciaal geschikt zijn voor kinderen, of die volledig veganistisch zijn. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren kan je het beste een aftersun kiezen.

In deze blog heb ik een aantal aftersuns op een rijtje gezet om jou te helpen. Op die manier hoef je niet tussen de duizenden aftersuns te zoeken, maar kan je beginnen met dit lijstje.

Beste aftersun in 2024

De beste aftersun met extra verzorgende ingrediënten

Biodermal aftersun

Zoals eerder genoemd zijn er aftersuns met extra ingrediënten om je huid nog meer te verzorgen. Eén van de beste aftersuns met extra verzorging is deze van Biodermal. Deze bevat panthenol (provitamine B5). Dit zorgt ervoor dat je huid met deze aftersun niet alleen verkoeld en gehydrateerd wordt, maar ook wat extra gekalmeerd.

Merk je dat je huid na een dagje in de zon of na verbranding erg onrustig kan zijn? Dan is deze aftersun wellicht geschikt voor jou. Deze aftersun blijft wel tot 24 uur de huid hydrateren. Deze aftersun draagt er bovendien aan bij dat je jouw bruine kleurtje nog wat langer behoudt.

De beste hydraterende aftersun

Rituals aftersun

Heb jij van jezelf een droge huid, of merk je dat jouw huid in de zon al snel wat droog kan worden? Overweeg dan om een aftersun te gebruiken die bekend staat om haar hydraterende werking. Een voorbeeld daarvan is deze heerlijke aftersun van de Rituals.

Deze aftersun komt in de vorm van een lotion en bevat onder andere ook witte thee. Er zit geen parfum in deze aftersun, en toch ruikt ze door haar ingrediënten erg lekker. De aftersun trekt bovendien goed in je huid en zorgt niet voor een plakkerig gevoel.

De beste aftersun spray

Nivea aftersun

Misschien herken je het wel, maar persoonlijk klooi ik altijd met alles wat lotion of crème is. Het gaat lekken, er blijft van alles achter op mijn handen, of ik knijp veel te veel uit een tube. Herkenbaar? Dan kan je eens gaan kijken naar een aftersun spray.

Zoals bijvoorbeeld deze, van Nivea. Niveau is een erg bekend merk als het gaat om lichaamsverzorging, en deze aftersun is dan ook uitermate betrouwbaar. In deze spray zitten hyarulon en ook aloë vera om je huid optimaal te verkoelen en te hydrateren. Je schudt de spray voor gebruik, sprayt de vloeistof op de huid, en verspreid deze gelijkmatig.

De beste vegan aftersun

Beach Street vegan aftersun

Ben je veganistisch of vind je het belangrijk om veganistische producten te gebruiken? Ook aftersun bestaat er in een veganistische vorm. Helaas worden sommige verzorgende producten nog steeds geproduceerd met dierlijke stoffen, of worden ze getest op dieren. Bij deze aftersun weet je in ieder geval zeker dat dit niet het geval is!

Deze aftersun is van BEACH-STREET, en is verpakt in een kleine tube. Handig om mee te nemen op reis dus! De aftersun is niet slecht voor de omgeving, maar verzorgt, verkoelt en hydrateert je huid wel optimaal na een dagje zonnen. Zelfs de verpakking is biologisch afbreekbaar!

De beste aftersun voor kinderen

Naïf aftersun

Ga je op reis met kinderen, of heb je kinderen thuis? Dan wil je wellicht kiezen voor een aftersun die ook geschikt is voor baby en kind. Zoals deze, van Naïf! Deze verkoelende gel zorgt ervoor dat de huid gekalmeerd wordt.

In deze gel vind je onder andere aloë vera, een verkoelende en hydraterende plant. Het is een hypoallergeen product en het bevat geen irriterende ingrediënten. Perfect voor kleine kinderen dus! Ook is deze aftersun watervast en kan je deze gebruiken bij een gevoelige huid.

De beste aftersun met aloë vera

Australian Gold Soothing Aloe aftersun

Het ingrediënt aloë vera is al een paar keer voorbijgekomen, omdat het een ontzettend verkoelende en hydraterende werking heeft. Het zit dus ook in menig aftersun vermengt. Vind je aloë vera erg belangrijk voor jouw huid, en wil je de beste aftersun met aloë vera? Dan kan je voor deze kiezen!

Deze aftersun van Australian Gold bevat aloë vera en allerlei andere ingrediënten die de aloë vera helpen haar werk te doen, zoals: groene thee, vitamine C en E, en antioxidanten. Als tip wordt gegeven om deze aftersun in de koelkast te bewaren, voor een nog verkoelender effect.

Jij kan met een gerust hart de zomer in na het lezen van dit blogartikel. Weet jij al welke aftersun je gaat uitproberen? Of heb je een eigen favoriet? Deel het met me in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *