Stoppen met nagelbijten: hoe doe je dat?

Steek je hand op als je wel eens nagelbijt… Helaas moet ik toegeven, dit is één van mijn vervelende gewoontes. Als sinds ik jong ben, bijt ik op mijn nagels. Vroeger veel meer dan nu, dat wel, maar ook tegenwoordig vind ik het echt een gewoonte waar ik vanaf moet.

Het nagelbijten zorgt uiteraard voor lelijke nagels, maar de actie zelf ziet er ook niet al te charmant uit. Daarnaast is het niet heel hygiënisch en kan het je tanden beschadigen. De opmerkingen “Ben je zenuwachtig?” of “Heb je soms honger?” heb ik al zo vaak gehoord dat ik het niet meer kan tellen.

De laatste tijd gaat het beter met mijn nagels, omdat ik eindelijk gewoon mooie, lange nagels wilde. Ik heb me er daarom echt eens in verdiept wat manieren zijn om te stoppen met nagelbijten. Van alles heb ik uitgeprobeerd – het meeste werkte niet, maar sommige dingen hielpen wel.

In dit blog zet ik verschillende methoden op een rijtje die je kan toepassen om te stoppen met nagelbijten. Hopelijk zit er ook een manier bij die jou gaat helpen, zodat je eindelijk kan genieten van mooie, lange nagels!

1. De oorzaak achterhalen

De eerste tip is er meteen eentje die heel lastig, of misschien zelfs niet mogelijk is. Probeer de oorzaak te achterhalen van het nagelbijten. Op welke momenten doe je dit? Wat voel je op dat moment? En wat gebeurt er met je als je besluit om niet te bijten?

Het geldt niet voor iedereen, maar veel mensen bijten op hun nagels omdat ze spanning voelen. Een te veel aan energie, een vervelend gevoel, nervositeit voor een bepaalde situatie… Het is niet voor niets dat stripfiguren vaak nagelbijtend worden afgebeeld in een spannende situatie.

Merk je bij jezelf dat je vooral nagelbijt als je iets spannend vindt? Of wanneer je je niet zo fijn voelt? Probeer dan om de achterliggende oorzaak aan te pakken. Daarmee zal ook het nagelbijten mogelijk verminderen of helemaal verdwijnen.

2. Zorg voor afleiding

Ben je erachter gekomen op welke momenten je vaak begint met nagelbijten, maar heb je de oorzaak nog niet kunnen achterhalen? Wellicht is er geen duidelijke oorzaak te vinden, maar ligt het puur aan verveling. Dit was bij mij het geval.

Het kan dan helpen om voor afleiding te zorgen. Merk op dat je de neiging hebt om te nagelbijten – of merk op dat je zelfs al aan het nagelbijten bent – en stop er direct mee. Accepteer de neiging, maar laat het ook los. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar jezelf straffen of je slecht voelen gaat niet helpen.

Ga iets anders doen. Zorg ervoor dat je je niet verveelt, en dat je niet de neiging hebt om je nagels te bijten. Kook een gerecht, speel een spelletje of maak een wandeling. Grote kans dat je tijdens het doen van deze activiteit helemaal niet meer denkt aan nagelbijten.

3. Gebruik anti-nagelbijtproducten

Lukt het je niet uit jezelf om te stoppen met nagelbijten, dan moeten de hulptroepen worden ingeschakeld. De meest cliché optie van allemaal, is natuurlijk een anti-nagelbijtproduct. Voor mij werkte het helaas niet, maar wie weet is het voor jou dé uitkomst.

Er zijn verschillende anti-nagelbijtproducten in omloop. Zo is er de nagellak met een heel vervelende smaak, voor een subtiele maar vaak effectieve manier om te stoppen met nagelbijten. Maar je kan ook gebruik maken van een crème of serum. Deze producten smaken ontzettend smerig, en zorgen er daardoor voor dat je niet meer op je nagels wil bijten.

4. Houd je nagels kort

Een mogelijke oplossing kan ook zijn om je nagels kort te houden. Korte nagels zien er verzorgd uit, en zijn bovendien moeilijk om te bijten. Er valt immers niets meer te bijten als de nagel al kort is.

Toch heeft deze mogelijke oplossing ook nadelen. Zelf houd ik bijvoorbeeld van lange nagels, en dat is logischerwijs met deze oplossing niet mogelijk. Ook groeien je nagels vanzelf weer aan. Je moet er dus aan blijven denken om je nagels kort te houden, anders ga je ze alsnog bijten.

Een derde, en misschien wel meest vervelende nadeel van het korthouden van je nagels, is dat er soms toch nog wel iets te bijten valt. Je bijt dan op je nagels, terwijl ze eigenlijk al kort zijn. Dit kan resulteren in wondjes in de huid, en afgekloven nagels. Niet heel smakelijk dus.

5. Zorg voor een alternatief

Merk je dat het nagelbijten aan spanning ligt, maar lukt het je toch niet om ervan af te komen? Zorg er dan voor dat je altijd een alternatief bij de hand hebt. Deze oplossing lijkt een beetje op het zorgen voor afleiding, maar het zit toch net anders.

Voor sommige mensen helpt het om op kauwgom te kauwen. Zo zijn ze toch bezig met een repeterende beweging, en kunnen ze de spanning of energie kwijt. Het kan ook helpen om kneedgum of een stressbal bij je te hebben. Deze kan je in je handen houden om mee te spelen, zodat je niet meer met je vingers naar je mond gaat.

Wees creatief met deze oplossing, kijk of je iets kunt vinden wat voor jou werkt! Speel met een elastiekje, houd een pen vast in je handen… Wat dan ook!

6. Maak gebruik van pleisters

Heel eerlijk gezegd heeft deze oplossing me best wel goed geholpen, ook al is het niet de charmantste van allen. Je kan namelijk gebruik maken van pleisters. Hiermee bedoel ik niet de pleisters met een anti-nagelbijtmiddel, maar gewone, huis-tuin-en-keuken pleisters.

Door de pleisters om je vingers te doen, kan je letterlijk niet meer bij je nagels met je tanden. Je kan dus ook onmogelijk nagelbijten. Het werkt goed, maar is ook onhandig. Je wil natuurlijk niet elke dag met tien pleisters rondlopen, want het ziet er niet uit. Ook moet je de pleisters wel steeds opnieuw opplakken.

Waarom ik dit dan toch als tip benoem? Mij heeft het dus heel erg geholpen. Ik deed geen tien pleisters tegelijkertijd om, maar deed er één of twee per dag. Als mijn nagels mooi lang waren, had ik ook minder de neiging om te beginnen met bijten. Zo werkte ik dan mijn nagels af. Ik ben hierdoor niet helemaal gestopt, maar het bijten is wel stukken minder geworden!

7. Lak je nagels

De laatste tip: lak je nagels, of laat je nagels doen bij een schoonheidsspecialiste. Het is zo ontzettend fijn om nagels te hebben die verzorgd zijn en er goed uitzien… Dan is het gewoon zonde om te gaan bijten op de nagels. Mij hielp het in ieder geval om mijn nagels – in ieder geval voor een paar dagen – met rust te laten.

Tot slot geldt dat het ook een kwestie is van discipline. Lange tijd wilde ik echt wel stoppen met bijten, maar als ik merkte dat ik aan het bijten was, dacht ik: “Ach, wat maakt het ook uit…” Ik dacht dat die ene nagel echt niet het verschil ging maken tussen nagelbijten en stoppen.

Daarom geef ik je mee: merk je dat je aan het nagelbijten bent, stop dan meteen! En kijk of je één van de bovengenoemde tips kan uitproberen. Blijf manieren zoeken om van je nagels af te blijven. Hopelijk lukt het je dan op een dag om te stoppen met nagelbijten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *