Skincare Routine: alle do’s en don’ts!
Een skincare routine: we hebben er allemaal wel eens van gehoord. De één doet er een uur over, de ander is binnen tien minuten klaar. De één gebruikt allerlei dure crèmes, de ander koopt alles bij het goedkoopste merk.
Zelf heb ik pas een skincare routine ontwikkeld toen ik een jaar of twintig was. Vrij laat, als ik naar de rest van mijn vriendinnen kijk. Maar mijn huid is altijd goed geweest, en dus zag ik de noodzaak er niet van in. Heb je veel last van acné of van een vette of juist droge huid, dan is het misschien een ander verhaal.
Wat is een skincare routine eigenlijk? Waar moet je op letten als je een eigen routine wil ontwikkelen? En hoe zorg je ervoor dat je je er ook echt aan gaat houden? In dit blogartikel geef ik antwoord op al deze vragen, zodat jij je eigen routine kan ontwikkelen.
Wat is een skincare routine?
Het Engelse woord skincare betekent ‘huidverzorging’. Een skincare routine is dus een routine, een gewoonte, die je hebt met betrekking tot de verzorging van je huid. Over het algemeen behoren alle dingen hierbij die je dagelijks voor je huid doet. Wat dit precies kan zijn, zal ik later in dit blog beschrijven.
Er zijn ook verzorgingsmethodes voor je huid die je niet dagelijks doet, maar juist wekelijks of zelfs maandelijks. Deze behandelingen behoren ook tot de skincare routine. Hier zal ik ook aandacht aan besteden in dit blog, maar ik zal me meer richten op de dagelijkse uitvoeringen.
Voor wie is een skincare routine?
Ik gaf eerder al aan dat ik er vrij laat mee begonnen ben. Vriendinnen van mij die last hebben gehad van acné zijn hier al veel eerder mee gestart. Ik heb ook vriendinnetjes die het zelf fijn vonden om hun huid te verzorgen en daarom zijn begonnen.
Een skincare routine is voor iedereen. Je hoeft je huid niet alleen te verzorgen wanneer je hier problemen mee ervaart, hoewel het dan wel kan helpen om de problemen te verhelpen. Ook wanneer je een stralende, effen huid hebt zonder plekjes of puistjes, is het goed om een skincare routine te ontwikkelen.
Huidverzorging is erop gericht om niet alleen nu je huid goed te verzorgen, maar ook om je huid goed te houden voor in de toekomst. Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op je huid. De lucht, de zon, stofjes… Het kan er allemaal voor zorgen dat je huid beïnvloedt of beschadigd wordt.
Deze beschadigingen zijn soms zo klein dat je ze nu nog niet kan zien. Wanneer je ouder wordt, worden deze plekjes juist wel zichtbaar. Zo kan je huid er sneller ouder uit gaan zien, bijvoorbeeld. Door je huid van jongs af aan goed te verzorgen, ga je deze verouderingen tegen.
Hoe ziet een skincare routine eruit?
Hoe jouw skincare routine eruit ziet, hangt af van wat jij fijn vindt. De producten die je gebruikt, hoeveel je er gebruikt en hoevaak: het ligt allemaal aan jouw eigen voorkeuren. Wel is er een standaard format en volgorde die je aan kan houden.
Skincare routine voor de ochtend
- Een cleanser.
- Een toner.
- Een serum.
- Een dagcrème.
- Een zonnebrandcrème.
Skincare routine voor de avond
- Make-up remover.
- Een cleanser.
- Een toner.
- Een serum.
- Oogcrème.
- Nachtcrème.
Verschillende producten in de skincare routine
Zoals je ziet, zijn er verschillende producten die je kan gebruiken in een dagelijkse skincare routine. Je hoeft ze zeker niet allemaal te gebruiken: ik doe dat bijvoorbeeld niet. Probeer eens verschillende dingen uit om te kijken wat jij fijn vindt. Mijn eigen skincare routine verandert nog steeds regelmatig, op basis van mijn experimenten met nieuwe producten.
Cleanser
Een cleanser is een lotion of een olie die gebruikt wordt om je make-up en andere vuiltjes eraf te halen. Ook als je geen make-up gebruikt, is het fijn om een cleanser toe te passen. Deze reinigt je gezicht, voordat je er andere middelen op smeert. In de avond wordt het nog wel eens aangeraden om eerst een make-up remover te gebruiken, en daarna een cleanser. Een make-up remover verwijdert dan de grotere make-up deeltjes; een cleanser reinigt daarna de huid verder.
Toner
Ook toners reinigen de huid. Daarnaast verkleinen ze de poriën, en brengen ze vocht in de huid. Daardoor zal de huid er gladder en stralender uit gaan zien. Ook kan toner overtollig talg verminderen, en dat is fijn als je last hebt van een vette huid.
Serum
Een serum gebruik je om bepaalde problemen die je hebt met je huid aan te pakken. Heb je bijvoorbeeld last van pigmentvlekken, littekentjes, droge plekjes of oneffenheden? Hiervoor zijn speciale serums ontwikkeld.
Oogcrème
De huid rondom je ogen is dunner en ook gevoeliger. Daarom kan een normale crème soms wat ruw aanvoelen op deze delen van je gezicht. Je merkt het soms aan de huid in je ooghoeken, die wat schraal kan worden en pijn kan gaan doen. In dat geval kan het fijn zijn om een oogcrème te gebruiken. Deze is speciaal ontwikkeld voor de verzorging van de gevoelige huid rondom je ogen.
Dag- of nachtcrème
Dagcrème is een crème die je aanbrengt om je gehele huid te verzorgen. Het gaat hierbij vaak om een voedende crème, die zorgt voor hydratatie van de huid. De hele dag moet je huid allerlei factoren weerstaan: het weer, stoffen die tegen de huid aankomen, je handen… Met dagcrème help je je huid een handje.
Wil je weten welke dagcrème je het beste kan aanschaffen? Lees dan eens mijn blogartikel over de beste dagcrème voor een gezonde huid.
Nachtcrème doet eigenlijk precies hetzelfde, maar dan voor de nacht. Gedurende de nacht schuurt je huid tegen het stof van je kussensloop aan. Ook drink je ’s nachts geen (of weinig) water, waardoor je huid een beetje uitdroogt. Nachtcrème helpt om je huid toch gevoed te houden gedurende deze uren.
Zonnebrandcrème
Tot slot breng je overdag ook zonnebrandcrème aan. Dit klinkt een beetje gek, vooral buiten de zomerse dagen om. Toch is het belangrijk om elke dag een crème met SPF aan te brengen. Zonnestralen hebben namelijk altijd een invloed op je huid – ook in de winter, wanneer je niet zo snel verbrandt.
Ben je benieuwd wat de beste zonnebrandcrème is? Lees dan mijn blog over de beste zonnebrandcrème.
De volgorde van de producten in de skincare routine
De volgorde van de verschillende producten die in de skincare routine passen, is met een reden zo bepaald. Voor een deel is het natuurlijk ook wel logisch. Eerst reinig je de huid zodat deze helemaal schoon is, en daarna breng je nieuwe ingrediënten aan.
Daarnaast trekken sommige producten meteen in de huid, terwijl het bij andere producten wat langer duurt. Zou je de volgorde omdraaien, dan dan zou je het ene product juist van de huid af kunnen halen met het andere product.
Het is ook erg belangrijk om als laatste de crème met SPF te gebruiken. Het kan soms even duren voordat de SPF is ingetrokken, en dit is erg belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik je hierna nog een ander middel, dan kan de werking ervan verminderen.
Wekelijkse en maandelijkse skincare routine
Er zijn ook behandelingen die je kan uitvoeren (of laten uitvoeren) om je huid te verzorgen, die niet dagelijks nodig zijn. Ook deze dingen zijn strikt genomen onderdeel van je skincare routine.
Een voorbeeld hiervan is een gezichtsmasker. Deze hoef je echt niet elke dag te doen, maar op z’n tijd is het wel eens lekker. Er zijn mensen die elke week een vast moment hebben voor een gezichtsmasker. Bijvoorbeeld op de zondagavond, als een relaxmomentje. Zelf laat ik het afhangen van mijn huid. Voelt mijn huid anders aan dan normaal? Heb ik veel droge plekjes? Of kan mijn huid wel een boost gebruiken? Dan haal ik even een maskertje.
Een ander voorbeeld is een gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialiste. Dit wordt ook wel een facial genoemd. Hierbij neemt de specialiste je huid even helemaal onder handen. Pukkeltjes worden uitgeknepen, de huid wordt behandeld met producten en oliën, en ook krijg je een massage.
Hoe de behandeling er precies uitziet, verschilt per specialiste. Hoe vaak je de behandeling laat doen, ligt helemaal aan jou. Sommige mensen vinden het fijn om elke maand te gaan; anderen gaan per kwartaal, of gewoon op gevoel.
Jouw skincare routine ontwikkelen
Nu je een beetje weet welke producten er in een skincare routine gebruikt worden, kan je jouw eigen routine ontwikkelen. Je kan hierbij de standaard formats als voorbeeld gebruiken, maar je mag natuurlijk zelf ook aanpassingen maken. Het gaat immers om jouw huid!
Het duurt even voordat je een routine hebt ontwikkeld waar je je fijn bij voelt. Dit hoeft ook echt niet heel uitgebreid te zijn. Zelf gebruik ik op dit moment slechts twee producten: een cleanser en een crème met SPF. Voel ik dat mijn huid meer nodig heeft, dan haal ik mijn serum uit de kast.
Ook kan het moeilijk zijn om producten te vinden die bij jouw huid passen. Dit is echt een kwestie van uitproberen. In dit blog benoem ik al twee artikelen waarin ik onze favorieten op een rijtje heb gezet. Hier kan je al veel inspiratie uit halen. Vraag ook eens rond aan vriendinnen wat zij gebruiken! De meeste producten die ik gebruik, heb ik gekocht op aanraden van een vriendin.
Hoe houd je je aan je skincare routine?
Ben je net begonnen aan een skincare routine, dan kan het even duren voordat dit in je systeem zit. Of misschien ben je wel zo enthousiast dat je elke ochtend en avond weer uitkijkt naar dit ritueeltje. In dat geval heb je de volgende tips niet nodig.
- Leg de producten alvast klaar op de plek waar je je skincare routine gaat uitvoeren. In de badkamer, op het randje van de wastafel, of voor de spiegel. Zo zie je het liggen op het moment dat je het nodig hebt, en vergeet je niet de routine te doorlopen.
- Zet een alarm voor de tijden waarop je je huid wil verzorgen. Dit helpt je eraan herinneren dat het tijd is.
- Plak een briefje op een handige plek. Bijvoorbeeld de deur van de badkamer, of op de muur naast je bed. Zo zie je dit meteen als je wakker wordt of juist gaat slapen.
- Vertel aan je huisgenoten dat je de skincare routine wil volhouden. Zij kunnen je dan helpen herinneren. Wie weet hebben zij ook een eigen skincare routine, en kunnen jullie deze tegelijk doen. Veel gezelliger!
Geen zorgen, na een tijdje komt de routine vanzelf in je systeem. Het heet immers niet voor niets een ‘routine’. Na al een paar dagen merk je dat je er vanzelf aan denkt, en binnen een paar weken wordt het een gewoonte.
Hopelijk heb je iets gehad aan al mijn tips. Heb je nog vragen over een skincare routine? Gebruik je zelf hele fijne producten? Of heb je een goede tip om het niet te vergeten? Laat het mij weten in de reacties onder deze blog!