Duurzaam online shoppen: hoe doe je dat?
Duurzaam online shoppen – kan dat eigenlijk wel? Hoe doe je dat dan, en waar moet je op letten?
Het hele jaar door – en misschien vooral rond de feestdagen – worden er allerlei online aankopen gedaan die vervolgens ergens onderin de kledingkast verdwijnen. Al helemaal wanneer het land door de corona-crisis in een lockdown gaat, wordt er beroep gedaan op de webshops. Niet alleen doordat de fysieke winkels niet meer toegankelijk zijn, maar wellicht ook door de verveling van het binnen zitten wordt er heel wat gescrold, gekocht en besteld.
De magazijnmedewerkers rennen de hele dag door om de pakketjes klaar te maken. Ook de bezorgers werken zich een slag in de rondte, en op bijna elke hoek van de straat staat een bezorg bus te ronken.
Niet heel duurzaam allemaal. En dat terwijl we ondertussen echt wel weten dat we met z’n allen iets moeten doen aan het klimaat dat steeds meer in gevaar komt. Maar hoe doe je dat: wel lekker online shoppen, maar toch een beetje letten op de duurzaamheid?
In dit blogartikel lees je precies hoe je ervoor kan zorgen dat je je online aankopen kan doen, terwijl je rekening houdt met de duurzaamheid. Zo is duurzaam online shoppen binnen handbereik.
1. Duurzaam online shoppen door kritisch te zijn
We kennen het allemaal wel. Je ziet ontzettend veel leuke items op de webshop van die ene leuke winkel… en voor je het weet verdwijnen er vijf, tien of wel twintig kledingstukken in je digitale winkelmandje. Stuk voor stuk zijn ze geweldig. Ook zie je al helemaal voor je wanneer je welke aan gaat doen, en waarmee je ze kan combineren.
Probeer echter van tevoren goed na te denken over de kledingstukken die je daadwerkelijk koopt. Naast dat het echt heel veel geld kan kosten, ben je waarschijnlijk niet alle items nodig. Welke wil je echt heel graag hebben? Van welke weet je zeker dat je deze over een jaar nog steeds leuk vindt?
Door op die manier de kledingstukken te filteren, houd je hopelijk alleen de items over die je echt heel graag wil hebben. Zo voorkom je dat je na twee keer dragen al op dat ene shirtje bent uitgekeken, of dat je een jaar later die broek met het kaartje er nog aan op de bodem van je kast vindt.
2. Voorkom retourzendingen en kijk naar reviews
Door goed na te denken over welke kledingstukken je uiteindelijk gaat bestellen, en niet vanuit een impuls allerlei items koopt, voorkom je ook retourzendingen. Het is misschien niet iets waar je snel over nadenkt, maar alleen het retour sturen van (een deel van) jouw bestelling is al slecht voor het milieu. Je plakt het pakketje wellicht extra dicht met plakband of tape, een bezorg bus brengt jouw pakketje terug naar het distributiecentrum, en de kledingstukken moeten ook weer verwerkt worden bij terugkomst.
Dit is dus nog een extra reden om een weloverwogen keuze te maken wanneer je een kledingstuk wil aanschaffen. Heb je een shirtje, rokje of jurkje gevonden die je echt heel graag wil hebben? Kijk dan ook even of andere klanten ervaringen hebben gedeeld over dit product. Zo lees je meteen of het kledingstuk in het echt zo is zoals het beschreven wordt, maar ook lees je vaak of het misschien groter of juist kleiner valt. Op die manier is de kans groter dat je in één keer de juiste maat koopt, en het artikel dus niet hoeft om te ruilen.
3. Bundel je bestelling
Zijn er meerdere kledingstukken of accessoires die je nodig hebt, en kun je ze op dezelfde webshop kopen? Kies er dan voor om de verschillende producten in één pakket te bundelen, zodat ze tegelijkertijd bij jou bezorgd worden. Dit scheelt vaak niet alleen in verpakking, maar ook in het aantal bezorgbusjes die er moeten rijden voor jouw bestelling.
Soms is het ene artikel veel sneller leverbaar dan het andere. Het is dan logisch dat je de neiging hebt om het snellere artikel alvast te laten bezorgen. Toch is het goed om de duurzame voordelen te overwegen wanneer je alles in één keer laat bezorgen. Een tip die hierbij hoort, is: zorg ervoor dat je ruim op tijd bent met bestellen. Komt het dan voor dat je iets langer moet wachten op jouw bestelling, dan is dat niet zo erg.
4. Kies voor een duurzame koerier
In sommige gevallen is het mogelijk om te kiezen van welke bezorgkoerier je gebruik wil maken voor het bezorgen van jouw bestelling. Kies in zo’n geval dan voor een duurzame koerier. Zo draag je bij aan een duurzamere manier van online winkelen.
Een voorbeeld daarvan is Homerr. Homerr staat voor duurzaam verzenden, door gebruik te maken van bestaande netwerken van leveranciers. De pakketjes worden op verzamelpunten bezorgd, zowel van bedrijven als van particulieren. Zo hoeft de bezorger dus maar naar één adres te rijden met meerdere pakketjes. Dit maakt duurzaam online shoppen heel makkelijk!
Doordat de pakketjes meegaan met een bestaande route, wordt er veel CO2 bespaart. De pakketjes worden dus slimmer bezorgd. Het kiezen voor Homerr is bijvoorbeeld mogelijk op Vinted en Zalando – onderwerpen die in een volgend punt besproken worden. De levertijd van een pakketje via Homerr is misschien iets langer dan je gewend bent, maar dan heb je wel een duurzame bezorging gefaciliteerd.
5. Ben thuis tijdens de bezorging, of kies voor een afhaalpunt
Hoe vaak komt het wel niet voor dat een pakketje bezorgd moet worden, maar degenen die de bestelling heeft geplaatst is niet thuis? Bijna iedereen heeft dit wel eens meegemaakt, en vindt dan het welbekende briefje van de koerier in de brievenbus.
Wanneer er niemand thuis is om een pakketje aan te nemen, draagt dit niet bij aan de duurzaamheid. Niet alleen is de bezorger voor niets naar jouw adres gereden met het pakketje; ook moet de bezorger nu naar een afhaalpunt rijden om jouw pakketje daar alsnog af te geven. Dat zorgt allemaal voor extra uitstoot van CO2.
Zorg er dus voor dat je thuis bent op het moment dat jouw pakketje bezorgd moet worden, of dat er iemand anders thuis is om het pakketje aan te nemen. Bij sommige koerierdiensten – zoals DHL – kan je ook een wijziging in je bezorging doorgeven. Zo kan je aangeven dat jouw bestelling bij de buren mag worden bezorgd, of kan je een ander bezorgmoment afspreken.
Je kan er vaak ook voor kiezen om een pakketje te laten afleveren bij een ophaalpunt. Dit is handig, want een bezorger moet vaak toch al langs dat punt, en hoeft dan niet naar jouw adres te rijden. Als je jouw pakketje dan ook nog eens lopend of met de fiets ophaalt, ben je helemaal duurzaam bezig!
6. Shop bij Zalando om duurzaam online te shoppen
Veel webshops bieden tegenwoordig ook mogelijkheden aan om jouw aankopen op een duurzame manier te doen. Een voorbeeld hiervan is Zalando. Bij Zalando kan je bijvoorbeeld filteren op duurzaamheid. Kies je voor deze filter bij het zoeken door de artikelen op de website, dan krijg je alleen duurzame artikelen te zien. Dit zijn artikelen die voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je kan hier van alles over lezen op de website van Zalando zelf.
Een andere optie die Zalando aanbiedt, is de pre-owned sectie. Dit zijn items van Zalando die tweedehands zijn, maar wel nog van een goede kwaliteit. Zalando zorgt er zelf voor dat de kwaliteit van het artikel gecontroleerd wordt, en verkoopt dan ook alleen tweedehands artikelen die bijna geen beschadigingen hebben. De artikelen die je in de pre-owned sectie kan kopen zijn ook nog eens van een lagere prijs. Tweedehands shoppen wordt zo een stuk aantrekkelijker gemaakt.
7. Koop je kleding tweedehands op Vinted
Ben je helemaal fan van tweedehands items scoren, meld je dan eens aan voor Vinted. Dit is een platform waar iedereen zijn of haar kledingstukken kan verkopen, om ze nog een tweede leven te geven. Je kan ervoor van alles terecht: van jurken en rokken tot bikini’s en schoenen, en van shirtjes en bloesjes tot spijkerbroeken en pantalons. En dat allemaal voor een lager prijsje dan in een webshop.
De voordelen van Vinted die bijdragen aan duurzaamheid zijn eigenlijk al genoemd. De artikelen zijn tweedehands, waardoor je geen nieuwe kledingstukken hoeft aan te schaffen om je gaderobe een nieuwe look te geven. Daarnaast kan je kiezen voor een duurzame bezorger, die bijdraagt aan minder CO2 uitstoot.
Over hoe Vinted precies werkt en hoe je hier de leukste koopjes kan vinden, hebben we al eerder een artikel gevonden. Ben je dus van plan om eens op Vinted rond te neuzen, lees dan ook het andere blogartikel met 7 tips om de leukste kledingstukken te scoren via Vinted.
8. Support lokale winkeltjes
Een laatste maar zeker niet onbelangrijke tip is om ook eens op zoek te gaan naar kleinere ondernemers die op een duurzamere manier hun artikelen produceren. Het is natuurlijk heel makkelijk om de welbekende winkelketens op te zoeken en daar te gaan scrollen door de online catalogus. Maar: wellicht vind je veel leukere, uniekere en uiteraard duurzamere items bij de lokale kledingproducent.
Heel gemakkelijk om leuke en duurzame winkeltjes te vinden is het niet, dus ik heb er hier een aantal voor je op een rijtje gezet:
Het Faire Oosten – naast een fysieke winkel in Amsterdam beschikt dit merk ook over een webshop. Worden bestelling op een aantal kilometer van de winkel geplaatst, dan wordt het pakket met de fiets bezorgd. Ook is het verpakkingsmateriaal zo duurzaam mogelijk, en worden de dozen van de pakketjes zo veel mogelijk hergebruikt.
JUNGL Amsterdam – deze webshop verkoopt duurzame badkleding. De winkel is opgezet door twee jonge vrouwen die zich inzetten voor een duurzamere manier van kleding produceren. De artikelen zijn gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal, onder andere van visnetten die uit de zee zijn gehaald. Ook worden de producten gemaakt onder goede werkomstandigheden en wordt er nagedacht over een duurzame manier van verpakken. Tot slot worden de pakketjes op de fiets naar het postkantoor gebracht.
BrandMission – met winkels in Amsterdam en Haarlem, èn een webshop kan eigenlijk iedereen hier terecht. Deze winkel biedt verschillende duurzame merken aan, zodat je met een gerust hart kan gaan shoppen. De materialen van de kledingstukken zijn duurzaam, en de kledingstukken worden op een eerlijke manier gemaakt.
Hopelijk helpen deze tips jou met het duurzaam online shoppen en zorg je er zo voor dat je de wereld een stukje helpt!