Rocycle: wat is het en waarom is het zo’n hype?

In deze Rocycle blog leg ik je niet alleen uit wat Rocycle is, maar ook zal ik uitleggen hoe een Rocycle les in elkaar zit en waar je een lesje kan volgen. Zo weet je na het lezen van deze Rocycle blogpost precies of het iets voor jou is, en waar je terecht kan!

Een kleine google-search laat zien dat er nog weinig Rocycle blogs zijn geschreven. De Rocycle blogs die ik kan vinden, zijn kort en vertellen niet heel veel informatie over de sport. Ondertussen heb ik bijna 50 lessen gedaan, dus ik kan ondertussen aardig goed omschrijven wat Rocycle precies inhoudt. Ik heb al verschillende vriendinnen overgehaald om een keer een lesje mee te doen, en allemaal zijn ze er net zo gek op als ik. 

Goede voornemens

Het is weer januari, en voor velen van ons betekent dat: goede voornemens om je aan te houden. In januari gaat het vaak nog goed, en gaan we fanatiek bezig met onze doelstellingen van het aankomende jaar. 

Eén van de meest gehoorde goede voornemens, en misschien wel de allerbekendste, is: sporten. Ikzelf heb dit ook jarenlang bovenaan mijn lijstje gezet van doelen voor het volgende jaar. 

Er was alleen een probleem: ik vind sporten echt niet leuk. De sportschool trekt me niet, in teamsporten ben ik niet goed, en hardlopen vind ik al helemaal verschrikkelijk. In het begin van het jaar lukte het me nog wel om mezelf van de bank af te slepen. Dan stond ik weer in een groepsles, te zweten tussen alle andere sporters. Ik deed het wel, maar leuk vond ik het niet. 

Ondertussen sport ik in ieder geval één keer, maar vaak meerdere keren per week. Ben ik de sportschool dan toch ineens gaan waarderen? Dat niet, maar er is wel wat verandert ten opzichte van de vorige jaren. Ik heb namelijk een sport gevonden die ik ècht leuk vind: Rocycle. 

Disclaimer: met deze blogpost wil ik zeker niet impliceren dat “sporten” op jouw lijstje met goede voornemens moet staan, of dat je überhaupt goede voornemens moet hebben. Ik weet alleen maar al te goed hoe het is om écht te willen sporten, maar het gewoon totaal niet leuk te vinden. Mocht dit bij jou ook het geval zijn, dan is dit wellicht iets wat je kan proberen. 

Wat is rocycle?

Aan de meeste mensen beschrijf ik Rocycle als een soort spinning, maar dan heel Amerikaans. Je doet een work-out op een stationaire fiets, in een groep, onder begeleiding van een instructrice. Tegelijkertijd wordt er muziek gedraaid, en word je door middel van motiverende gespreksvoering aangemoedigd. 

Dat ik deze sport beschrijf als Amerikaans, is geen toeval. De fitness-trend is namelijk naar Nederland overgewaaid vanuit Amerika. Daar heet het SoulCycle, het is voor het eerst tot stand gekomen in New York City, in Manhattan, en het is gebaseerd op spinning. 

Wat is het verschil tussen Rocycle en spinning?

Ik heb zelf meer ervaring met Rocycle dan met spinning klasjes, gewoonweg omdat ik Rocycle veel leuker vind. Rocycle is in mijn beleving ook veel intensiever dan spinning. Je traint niet alleen je conditie en de spieren van je benen, maar je doet ook buikspieroefeningen, en je gaat aan de slag met gewichtjes om je armspieren te trainen. 

Ook de sfeer is anders. Waar spinninglessen muziek meer op de achtergrond draaien in een verlichte zaal, is Rocycle een hele andere beleving. De lichten zijn gedimd of zelfs helemaal uit, de muziek staat keihard, en er staan (neppe) kaarsjes op het podium van de instructrice. Dit geeft meteen een heel ander gevoel. 

Daarnaast gaat het bij Rocycle niet alleen over het trainen van je lichaam, maar ook van je geest. Terwijl je bij spinning gepusht wordt om door te gaan, ook als je eigenlijk niet meer kan, word je bij Rocycle aangemoedigd om je eigen tempo te bepalen. 

Hoe ziet een rocycle les eruit?

Elke Rocycle les heeft herkenbare elementen en de opbouw van de lessen lijken op elkaar, maar tegelijkertijd is elke les weer anders. Er wordt elke keer weer afgewisseld qua oefeningen en muziek. Ook geeft elke instructrice zijn of haar les weer anders, en dit kan ook een groot effect hebben op hoe jij de les beleeft.  

Voor een Rocycle les

Je boekt jouw les via de website van Rocycle. Hiervoor moet je eerst een account aanmaken. Rocycle werkt niet met een vast bedrag per maand, maar met een credit per les. Die credits kan je dan weer aanschaffen op de website. Hoe groter het aantal credits is dat je aanschaft in één keer, hoe lager het bedrag per credit relatief is. Er is een speciaal credit-pakket voor als het jouw eerste keer is.

Heb je een account aangemaakt en credits gekocht, dan is het tijd om een les te boeken. Je kiest de locatie uit, selecteert het tijdstip wat jou het beste uitkomt, en klikt de fiets aan waarop jij de les wil doorbrengen. 

Je moet het volgende meenemen naar een Rocycle les:

  • Sportkleding. Ik sport zelf altijd in een sportlegging en een sportbh. 
  • Een flesje water. Geloof me, je gaat het nodig hebben. 
  • Eventueel een elastiekje voor je haar. 

Wanneer je aankomt bij de locatie van de Rocycle les, meld je je aan bij de balie. Je geeft je naam en eventueel je fietsnummer. Vervolgens krijg je speciale schoenen, die je vast kunt klikken in de fiets. Je hoeft dus zelf geen sportschoenen mee te nemen! 

De meeste locaties waar ik ben geweest, hebben kluisjes en een kleedkamer. Je kan je hier dus omkleden als je wil, en je kan je spullen veilig opbergen. Op de locaties waar geen kluisjes zijn, kun je je spullen bij je fiets bewaren. Op de fiets ligt ook een handdoekje om je zweetdruppels mee weg te vegen, en je kan hier gewichtjes pakken. 

Zodra de zaal open is, kan je deze betreden en jouw fiets opzoeken. Heb je nog nooit eerder een Rocycle les gedaan, laat dit dan weten aan de instructrice of aan één van de medewerkers. Zij zullen je dan helpen met het instellen van jouw fiets. Staat deze goed ingesteld voor jouw lichaam, dan kun je gaan zitten, je voeten vastklikken, en wachten tot de les begint. 

De opbouw van een Rocycle les

De les begint met een korte introductie. Hierin worden de verschillende posities die je aan kan nemen op de fiets uitgelegd, en laat de instructrice zien hoe je weerstand kan toevoegen of verminderen op jouw fiets. 

Vervolgens volgt een warming up. Dit duurt vaak één of twee liedjes, en deze tijd is bedoeld om te wennen aan het fietsen. Na de opwarming kan het echte werk beginnen. Op verschillende liedjes voer je verschillende oefeningen uit. Denk hierbij aan elbow drops, waarbij je je ellenbogen naar binnen buigt en dus lager over je fiets gaat hangen. 

Een aantal andere bekende oefeningen tijdens een Rocycle les zijn:

  • Wind millsHierbij buig je een aantal tellen voorover, daarna fiets je een aantal tellen normaal, en daarbij leun je een aantal tellen naar achteren. Dit wissel je dan af. 
  • Pyramids. Hierbij fiets je acht seconden, vier seconden en twee seconden in een bepaalde positie, en daarna twee seconden, vier seconden, en tot slot acht seconden. 
  • The climb. Hierbij draai je je weerstand steeds wat hoger, waardoor het fietsen steeds zwaarder wordt. In het begin van het liedje probeer je de maat van de muziek nog bij te houden, maar later in het liedje lukt dit niet meer en wordt het soms haast onmogelijk om te blijven trappen. 
  • Sprints. Dit wordt vaak aan het einde van de les gedaan. Zodra de instructrice het aangeeft, trap je zo hard als je kan op de pedalen en laat je je benen zo snel mogelijk bewegen. 

Op ongeveer drie kwart van de les krijgen je benen eindelijk wat rust. Hierbij focus je vijf tot tien minuten op je armen door met de gewichtjes aan de slag te gaan. Dit gaat in een hoog tempo en aan één stuk door, dus reken maar dat je die spieren voelt verzuren!

Na een Rocycle les

Helemaal aan het einde van de les doet de instructrice nog wat stretchoefeningen met de groep op de fiets, als een cooling down. Daarna klik je uit je fiets, doe je je schoenen uit, en neem je het handdoekje mee. De schoenen en het handdoekje kun je aan het einde van de les weer inleveren zodat ze gereinigd kunnen worden. 

Op de meeste locaties waar ik ben geweest, kan je je omkleden in kleedkamers en kan je ook douchen. Dit is heel goed geregeld, want je vindt er onder andere handdoeken, zeep, shampoo en scheermesjes waar je gebruik van mag maken. 

Ik heb totaal geen conditie… Kan ik toch meedoen?

Het korte antwoord: ja. 

Het lange antwoord: heb je helemaal geen conditie, dan gaat het in het begin zeker zwaar zijn. Ik heb tijdens mijn eerste les(sen) meer op de fiets gezeten dan dat ik echt meedeed met de les. Het goede nieuws is dat je je conditie ontzettend snel opbouwt. Houd vooral in gedachten dat de eerste les echt het zwaarst is, en dat je zult merken dat het allemaal beter gaat vanaf dat moment. 

Waar wordt rocycle gegeven?

Op dit moment vind je in Nederland in drie steden Rocycle studios. Utrecht heeft er twee: Utrecht City en Utrecht Peron E. Rotterdam heeft drie studio’s. Dit zijn Rotterdam City, Rotterdam De Transportclub, en Rotterdam Royoga. Tot slot vind je Rocycle studio’s in Amsterdam, en deze stad heeft veruit de meeste locaties. De studio’s zijn: Amsterdam City, Amsterdam De Pijp, Amsterdam Oost, Amsterdam Strandzuid, Amsterdam Zuidas, en Amsterdam Escape. 

Mijn favoriet? Dat is dan denk ik toch Amsterdam Escape. Voor wie niet zo bekend is in Amsterdam: Escape is een discotheek op Rembrandtplein, waar nu allemaal Rocycle fietsen instaan. Door de geluidsapparatuur en lichteffecten is het een hele ervaring, waarbij je bijna vergeet dat je aan het sporten bent. Ook Amsterdam Strandzuid is heerlijk, want dit is een buitenlocatie! Zeer geliefd dus in de zomer. En de rest van de locaties waar ik ben geweest zijn ook allemaal top, en hebben elk hun eigen sfeer. 

Overtuigd?

Heb ik je weten over te halen om een lesje te volgen? Twijfel je nog? Of weet je misschien al helemaal zeker dat het niets voor jou is? Het is allemaal oke. Hopelijk heb ik je op een leuk idee gebracht. Wie weet vind je het net zo leuk als ik nadat je het hebt geprobeerd. 

Of je nu van plan bent om dit jaar meer te gaan sporten, je heel andere voornemens hebt, of als je helemaal geen voornemens hebt gemaakt voor 2022: ik wens je een geweldig jaar toe met heel veel plezier en geluk! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *