7 tips om niet te veel geld uit te geven aan kleding
We kennen het allemaal wel: een leuk topje hier, een mooie broek daar, en dan weer dat schattige jurkje… Voor je het weet heb je weer veel te veel geld uitgegeven aan kleding. Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet van plan was!
Daar komt dan nog bij dat de kleding achteraf helemaal niet zo leuk was. Het topje hangt ongedragen in de kast, die broek is na twee keer aandoen niet zo mooi meer, en dat jurkje… Tja, het weer is eigenlijk nooit mooi genoeg om het aan te doen.
Hoe zorg je er nu voor dat je niet meer zoveel geld uitgeeft aan kleding? En hoe koop je nu alleen dingen die je ook echt leuk blijft vinden? In dit blogartikel geef ik enkele tips om je verder te helpen.
1. Denk goed na
De eerste tip is misschien een open deur, maar denk goed na als je met een nieuw item in je handen staat. Hoe leuk vind je het topje nu echt? Is dit een impulsieve aankoop, of vind je dit na een jaar of twee nog steeds leuk om te dragen?
Vaak weet je het heus wel als je eerlijk bent tegen jezelf. Neem dus echt goed de tijd om stil te staan bij je aankoop. Zie je dit jezelf nog dragen over twee jaar? Of weet je eigenlijk wel dat je dit topje volgende week alweer vergeten bent?
2. Kom later terug
Twijfel je een beetje of je een kledingstuk wil gaan kopen? Laat het dan voor nu even hangen, en kom later terug. Dan heb je echt de tijd om er over na te denken, en kun je het even laten bezinken.
Vaak kopen we een product – een kledingstuk of iets anders – in een impulsieve actie. Neem je echt even de tijd voor je aankoop door hem uit te stellen, dan gaat de impulsiviteit er vanaf. Soms vind je het gewoon leuk om iets nieuws te kopen, en doet het er minder toe wat dat nieuwe dan is.
Wacht 30 dagen, of tot je volgende pay check. Zet het desnoods in je agenda. Vind je het kledingstuk echt heel leuk en wil je deze nog steeds hebben?
3. Vraag het bonnetje
Neem altijd het bonnetje mee als je iets nieuws koop, en bewaar deze goed. Soms weet je bij thuiskomst of een dag later al: deze aankoop was eigenlijk niet nodig geweest. Met het bonnetje kun je dan het kledingstuk nog ruilen of terugbrengen.
Hiervoor is het vaak ook belangrijk om de kaartjes aan het artikel te laten zitten. Doe je een kledingstuk niet meteen de volgende dag aan, wacht dan nog even met het eraf halen van de kaartjes. Dit kan je altijd nog doen op het moment dat je de kleding gaat dragen.
4. Denk aan de combinaties
Ook een goede tip: denk aan de combinaties die je kan maken! Hiermee bedoel ik te zeggen dat je moet denken aan de kledingstukken die thuis al in je kast hangen. Kan je dit nieuwe topje goed combineren met je broeken, of past het eigenlijk nergens bij?
Merk je dat je nieuwe aanwinst eigenlijk niet past bij wat je al in je kledingkast hebt, dan is het misschien beter om deze niet te kopen. De kans is klein dat je het ook echt aan gaat doen. Past het kledingstuk er wel bij, dan is het misschien wel een goed idee om de aankoop door te laten gaan.
5. Bedenk een maximumprijs
Heb je een kledingstuk gevonden die je heel leuk vindt? Kijk dan niet meteen naar de prijs. Bedenk eerst voor jezelf wat je hier maximaal aan zou willen uitgeven. Is de prijs lager dan of gelijk aan jouw maximumprijs? Dat is dan een argument om de aankoop te doen.
Let op: bij deze tip heb ik nog wel eens de neiging om de maximumprijs extra hoog te zetten voor mezelf, zodat de kans groter is dat de echte prijs hieronder ligt. Wees realistisch en wees eerlijk met jezelf. Hoeveel zou je hier nou echt voor willen betalen?
6. Koop je kleding op Vinted
Ook een goede manier: koop je kleding op Vinted! Dit is een platform waar je tweedehands kleding kan kopen, en ook je eigen oude kleding kan verkopen. Doordat de kleding al eens door iemand gedragen is, zijn de prijzen vaak lager en geef je dus minder geld uit.
Verkoop je hier ook je eigen kleding op? Dat is nog beter, want dan verdien je ook nog eens geld!
Let er wel op dat je de lagere prijzen niet als excuus gaat zien om iets te kopen. 10 euro voor een topje is misschien een koopje, maar niet als je er dan vijf tegelijk koopt. Wees je nog steeds bewust van wat je koopt en of je dit echt wil hebben.
7. Organiseer een kledingruil
Wil je helemaal bewust omgaan met je geld, en met je kleding? Organiseer dan een kledingruil met je vrienden en vriendinnen, of andere mensen op je school, van je werk of in je woonplaats.
Een kledingruil is heel simpel. Je brengt een aantal kledingstukken mee die je zelf niet meer hoeft te hebben. Het is de bedoeling dat iedereen dat doet. Vervolgens kan je tussen de kleding van de anderen snuffelen om te kijken of er iets voor je tussenzit. Het leuke van een kledingruil is dat je hier niet voor hoeft te betalen: iedereen wil van de kleding af, en dus is alle kleding gratis. Voorwaarde voor het meedoen is wel dat je ook zelf wat kleding inlegt, natuurlijk.
Heb je wat aan deze tips gehad? Ik ben benieuwd welke tips jij toepast! Heb je nog meer tips om niet te veel geld uit te geven aan kleding? Laat het dan weten in de reacties!