Capsule wardrobe: Hoe je met minder kleding er altijd geweldig uitziet

Ken je dat gevoel dat je kledingkast uitpuilt, maar toch heb je niets om aan te trekken? Of dat je elke ochtend voor je kast staat en je overweldigd voelt door de hoeveelheid kleding die je bezit? Dan ben je niet alleen. Veel mensen hebben last van keuzestress en een overvolle kledingkast, terwijl ze eigenlijk maar een klein deel van hun garderobe daadwerkelijk dragen. Gelukkig is er een oplossing: de capsule wardrobe.

Een capsule wardrobe is een minimalistische garderobe bestaande uit een beperkt aantal items die onderling goed te combineren zijn. Door te kiezen voor tijdloze, kwalitatieve kledingstukken die je stuk voor stuk echt leuk vindt, creëer je een garderobe waar je blij van wordt én die makkelijk te stylen is. Het resultaat? Minder keuzestress, meer ruimte in je kast én je ziet er altijd fantastisch uit.

Hoe start je met een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe opzetten kan in het begin overweldigend lijken, vooral als je gewend bent aan een overvolle kledingkast. Gelukkig is het niet zo moeilijk als het lijkt.

 1. Maak een inventarisatie van je huidige garderobe: Voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat je al hebt. Haal alles uit je kast en bekijk welke items je leuk vindt, welke goed passen, welke tijdloos zijn en welke versleten zijn. Verwijder de items die niet aan deze criteria voldoen.
 2. Bepaal je stijl: Denk na over wat je stijl is en wat voor soort kledingstukken daarbij passen. Zo kun je gericht zoeken naar items die bij je passen en die je lang kunt dragen.
 3. Kies je basisstukken: Basisstukken zijn de bouwstenen van je garderobe en bestaan uit tijdloze, neutrale kledingstukken die je eindeloos kunt combineren. Denk bijvoorbeeld aan een goede jeans, een wit T-shirt, een zwarte blazer en een leren jasje. Deze items vormen het hart van je capsule wardrobe.
 4. Voeg enkele statement stukken toe: Om je garderobe wat meer pit te geven, kun je enkele statement stukken toevoegen. Dit zijn items die wat meer opvallen en die je persoonlijkheid weergeven. Kies bijvoorbeeld voor een kleurrijke trui, een opvallende broek of een bijzonder sieraad.
 5. Houd het overzichtelijk: Een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 30–40 items, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zorg ervoor dat je alleen items toevoegt die je echt leuk vindt en die goed passen bij je basisstukken.

Welke basisstukken heb je nodig voor een capsule wardrobe?

De sleutel voor een goede capsule wardrobe is dus die veelzijdige basisstukken! De tijdloze, neutrale kledingstukken die je makkelijk kunt combineren en die geschikt zijn voor verschillende gelegenheden.

 • Donkerblauwe of zwarte jeans: Kies een jeans die goed past en je figuur flatteert.
 • Wit T-shirt: Een simpel t-shirt past bij bijna alles en is geschikt voor verschillende gelegenheden.
 • Zwarte blazer: Een zwarte blazer is veelzijdig en geeft elke outfit een chique touch.
 • Zwart leren jasje: Een leren jasje is stoer en tijdloos. Het geeft elke outfit wat meer pit.
 • Zwarte broek: Kies bijvoorbeeld voor een zwarte pantalon of een zwarte jeans.
 • Witte blouse: Een witte blouse is elegant en veelzijdig.
 • Zwarte jurk: De little black dress is nooit over- of underdressed.
 • Beige trenchcoat: Een tijdloze beige trenchcoat geeft elke outfit een chique touch.
 • Zwart colbert: Een colbert is veelzijdig en geeft elke outfit een nette touch.
 • Zwarte pumps: Een paar zwarte pumps zijn veelzijdig en maken elke outfit af.
 • Witte sneakers: Witte sneakers zijn veelzijdig en passen bijna overal bij.

Statement stukken voor extra flair

Een capsule wardrobe draait om het minimaliseren van je kledingkast tot de essentie, maar dat betekent niet dat je helemaal geen plek hebt voor wat extra flair. Een statement stuk kan je look net dat beetje extra geven, en helpen om jouw persoonlijkheid en stijl te laten zien.

Denk aan een felgekleurde jurk, een opvallende jas, of een paar funky schoenen. Het moet iets zijn waar jij je comfortabel in voelt en wat je kunt combineren met jouw basisstukken. Bedenk wel: statement stukken zijn geen excuus om je capsule wardrobe te overspoelen met trends. Houd het simpel en kies zorgvuldig.

Versimpel je leven met een capsule wardrobe

Dus waar wacht je nog op? Sorteer je kledingkast, kies de veelzijdige basisstukken die bij jou passen, en vul deze aan met items die jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Je zult zien dat het je niet alleen tijd en geld bespaart, maar ook dat het je meer voldoening geeft om te weten dat je een garderobe hebt die precies bij jou past.

Posted by Noor

Hi, welkom op mijn blog! Noor is een freelance tekstschrijver, theeleut, travelgek en amateur visagist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *